Σακχαρώδης διαβήτης: ποια είναι η σχέση μεταξύ της υγείας του ουροποιητικού συστήματος και του σακχαρώδους διαβήτη;

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία πάθηση στην οποία επηρεάζεται η ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Με την πάροδο του χρόνου, ο μη ελεγχόμενος διαβήτης μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές σε διάφορα συστήματα μεταξύ των οποίων και το ουροποιητικό.

Η σχέση μεταξύ σακχαρώδη διαβήτη και υγείας του ουροποιητικού συστήματος είναι πολύπλοκη, καθώς ο διαβήτης επηρεάζει αρνητικά μια σειρά ανατομικών δομών που συμμετέχουν στην φυσιολογική λειτουργία των νεφρών, της ουροδόχου κύστης και του ουροποιητικού συστήματος στο σύνολό του.

Πώς ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει την υγεία του ουροποιητικού συστήματος

Το ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα και είναι υπεύθυνο για το φιλτράρισμα των προϊόντων του μεταβολισμού από το αίμα και την αποβολή τους μέσω των ούρων.

Οι νεφροί ειδικότερα, παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία διήθησης.

Ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζει το ουροποιητικό σύστημα κυρίως μέσω της επίδρασής του στους νεφρούς και στα αυτόνομα νεύρα που ελέγχουν την λειτουργία της ουροδόχου κύστης.

1. Διαβητική νεφροπάθεια

 

Οι νεφροί είναι υπεύθυνοι για το φιλτράρισμα και την αποβολή των προϊόντων του μεταβολισμού καθώς και την ρύθμιση του ισοζυγίου υγρών στο σώμα.

Στον διαβήτη, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να βλάψουν με την πάροδο του χρόνου τα αιμοφόρα αγγεία των νεφρών, επιδεινώνοντας  σταδιακά τη λειτουργία τους.

Η βλάβη αυτή μειώνει την ικανότητα των νεφρών να φιλτράρουν τα προϊόντα του μεταβολισμού και να επιτελούν την λειτουργία ρύθμισης του ισοζυγίου των υγρών γεγονός που μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών σε διάφορα μέρη του σώματος. Στα αρχικά στάδια της διαβητικής νεφροπάθειας, μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα, αλλά καθώς η νόσος εξελίσσεται, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νεφρική νόσο και τελικά, σε νεφρική ανεπάρκεια που χρήζει αιμοκάθαρσης.

2. Δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης

Ο διαβήτης επηρεάζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ρυθμίζει ακούσιες λειτουργίες, όπως ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης. Η βλάβη των νεύρων που ελέγχουν τους μύες της ουροδόχου κύστης μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία πλήρους κένωσης της ουροδόχου κύστης ή σε υπερβολικές συσπάσεις της. Η δυσλειτουργία αυτών των ανατομικών δομών μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως η επείγουσα ανάγκη για ούρηση, η συχνουρία και η ακράτεια.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να μην αισθάνονται καθόλου την ανάγκη για ούρηση, οδηγώντας σε κατακράτηση ούρων, η οποία μπορεί να προκαλέσει άλλες επιπλοκές, όπως η νεφρική ανεπάρκεια.

3. Αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος

Αυτό οφείλεται εν μέρει στα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στα ούρα, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Επιπλέον, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας δυσκολότερη την καταπολέμηση των λοιμώξεων από τον οργανισμό.

Οι ουρολοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν πόνο, αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, συχνουρία και δυσφορία στην κάτω κοιλιακή χώρα.

Οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις μπορεί να οδηγήσουν σε πιο σοβαρές επιπλοκές ειδικότερα όταν αυτές επηρεάζουν το ανώτερο ουροποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη των νεφρών, εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

Σε ασθενείς με διαβήτη, η θεραπεία των ουρολοιμώξεων μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και ο κίνδυνος επιπλοκών είναι μεγαλύτερος.

σακχαρώδης διαβήτης diabetes testing

Πώς να προλάβετε τις επιπλοκές του ουροποιητικού συστήματος στον διαβήτη

Δεδομένου του αντίκτυπου που μπορεί να έχει ο σακχαρώδης διαβήτης στο ουροποιητικό σύστημα, είναι απαραίτητο οι ασθενείς να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την προστασία των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.

1. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη ή την καθυστέρηση των επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη, είναι η διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Έτσι μειώνεται ο κίνδυνος βλάβης στους νεφρούς και την ουροδόχο κύστη. Η τακτική παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και η λήψη φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες του διαβητολόγου είναι εξαιρετικά σημαντικοί παράγοντες.

2. Ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές εξετάσεις ούρων και αίματος  για την παρακολούθηση της νεφρικής λειτουργίας και την έγκαιρη διάγνωση της διαβητικής νεφροπάθειας.

3. Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) συχνά συνυπάρχει με τον διαβήτη και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για νεφρική νόσο. Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των νεφρών από περαιτέρω βλάβες.

4. Η ενυδάτωση είναι σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγείας του ουροποιητικού συστήματος. Η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθά στην απομάκρυνση βακτηρίων από το ουροποιητικό σύστημα, μειώνοντας τον κίνδυνο λοίμωξης.

5. Δεδομένου ότι ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο ουρολοιμώξεων, είναι σημαντική η λήψη μέτρων  που αφορούν την υγιεινή του ουροποιητικού συστήματος.

Ο σωστός τρόπος προσωπικού καθαρισμού και το άδειασμα της ουροδόχου κύστης μετά τη σεξουαλική επαφή, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων. Επιπλέον, εάν εμφανιστούν,η άμεση θεραπεία με αντιβιοτικά είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη επιπλοκών.

Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, είναι απαραίτητο να παρακολουθούνται από ουρολόγο ώστε να προληφθούν, να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα καταστάσεις με μόνιμες επιπτώσεις στην λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος. Επικοινωνήστε μαζί μας και μάθετε περισσότερα.