Σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης: αίτια και αντιμετώπιση
![](https://ourologos-drogosis.gr/wp-content/uploads/2024/12/A.-Drogosis-photo-articles-1024x478.png)
Το σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης χαρακτηρίζεται από συχνή και επείγουσα ανάγκη για ούρηση, που μερικές φορές συνοδεύεται από απώλεια ούρων. Το σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, προκαλώντας δυσφορία, αμηχανία, ακόμη και κοινωνική απομόνωση.
Τι είναι το σύνδρομο υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης;
Το σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μια ξαφνική και ανεξέλεγκτη ανάγκη για ούρηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει, εκτός από συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα μέχρι και ακούσια απώλεια ούρων. Διαφέρει από την ακράτεια καθώς σε αυτή την περίπτωση υπάρχει απώλεια ούρων λόγω κάποιας σωματικής δραστηριότητας και έχει ως χαρακτηριστικό την αδυναμία του ασθενή να συγκρατήσει τα ούρα, ακόμη και όταν η ουροδόχος κύστη δεν είναι γεμάτη. Το σύνδρομο μπορεί να επηρεάσει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες και είναι πιο συχνό στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
Οι παράγοντες που προκαλούν το σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης
Αν και η ακριβής αιτία του συνδρόμου δεν έχει αποσαφηνιστεί, πολλοί είναι οι παράγοντες που θεωρείται ότι ευθύνονται για την εμφάνιση του. Οι πιο συνηθισμένοι από αυτούς τους παράγοντες είναι :
- Ηλικία, καθώς η λειτουργία της ουροδόχου κύστης μπορεί να επηρεαστεί με τον πάροδο του χρόνου.
- Νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον, η σκλήρυνση κατά πλάκας, το εγκεφαλικό επεισόδιο και τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού μπορεί να επηρεάσουν τη φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και της ουροδόχου κύστης.
- Ουρολοιμώξεις ή ερεθισμός της ουροδόχου κύστης.
- Παχυσαρκία, καθώς το υπερβολικό βάρος μπορεί να ασκήσει πίεση στην ουροδόχο κύστη και να προκαλέσει συχνουρία.
- Εμμηνόπαυση, λόγω των αλλαγών στα επίπεδα οιστρογόνων.
- Διογκωμένος προστάτης, καθώς εμποδίζει τη ροή των ούρων και κατά συνέπεια προκαλεί υπερδραστηριότητα των μυών της ουροδόχου κύστης.
- Ορισμένα φάρμακα, όπως τα διουρητικά.
- Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην ουροδόχο κύστη ή τη μήτρα.
- Πέτρες ή όγκοι στην ουροδόχο κύστη.
- Πρόπτωση πυελικών οργάνων.
- Κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας υγρών.
- Κατανάλωση καφεΐνης.
- Κατανάλωση πικάντικων τροφών.
- Κάπνισμα.
- Οικογενειακό ιστορικό υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου υπερδραστήριας κύστης
Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να διαφέρουν από ασθενή σε ασθενή τόσο σε σοβαρότητα όσο και στην εμφάνιση (σε κάποιους μπορεί να εμφανίζονται περιοδικά ενώ σε κάποιους άλλους μπορεί να γίνονται χρόνια).
Τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα του συνδρόμου υπερδραστήριας κύστης περιλαμβάνουν:
- Ξαφνική, έντονη ανάγκη για ούρηση που είναι δύσκολο να αναβληθεί.
- Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια της ημέρας
- Αφύπνιση τη νύχτα για ούρηση
- Ακράτεια ούρων
Η διάγνωση του συνδρόμου υπερδραστήριας κύστης περιλαμβάνει ένα συνδυασμό λήψης ιστορικού του ασθενούς, φυσικής εξέτασης και διαγνωστικών εξετάσεων. Η διεξοδική εξέταση είναι σημαντική προκειμένου να αποκλειστούν άλλες παθήσεις που μπορεί να μιμούνται τα συμπτώματα που εμφανίζει το σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης.
Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης;
Η θεραπεία για το σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης εξαρτάται από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την υποκείμενη αιτία που το προκαλεί. Συχνά, χρησιμοποιείται ένας συνδυασμός θεραπειών για την επίτευξη των καλύτερων αποτελεσμάτων. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως περιορισμός ή αποφυγή του καφέ, του τσαγιού, των ανθρακούχων και αλκοολούχων ποτών, προσωρινή αφαίρεση ορισμένων τροφίμων από τη διατροφή, για να διαπιστώσουν οι ειδικοί και οι ασθενείς αν τα συμπτώματα υποχωρούν κατά την απουσία τους (τα τρόφιμα που μπορεί να επηρεάσουν την ουροδόχο κύστη περιλαμβάνουν τα πικάντικα φαγητά, τα εσπεριδοειδή, τις ντομάτες, τη σάλτσα ντομάτας και τη σοκολάτα).
- Αλλαγές στις συνήθειες της ούρησης, όπως τήρηση ημερολογίου των συνηθειών της ούρησης για να διαπιστώσουν οι ασθενείς πόσο συχνά ουρούν και αν ορισμένα τρόφιμα βελτιώνουν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα, εξάσκηση στη «διπλή κένωση» (άδειασμα της ουροδόχου κύστης και στη συνέχεια εκ νέου άδειασμά της λίγα δευτερόλεπτα αργότερα) εκπαίδευση της ουροδόχου κύστης ή επιμήκυνση του χρόνου ανάμεσα στις επισκέψεις στην τουαλέτα, χρονοπρογραμματισμός της ούρησης.
- Φυσικοθεραπεία πυελικού εδάφους
- Φαρμακευτική αγωγή για τη χαλάρωση των μυών της ουροδόχου κύστης και την καθυστέρηση της ανάγκης για ούρηση μέχρι η κύστη να είναι πλήρης.
- Ενέσεις βοτουλινικής τοξίνης (Botox) στον μυ της ουροδόχου κύστης, οι οποίες βοηθούν στη χαλάρωση των μυών της ουροδόχου κύστης για έξι μήνες κάθε φορά
- Θεραπεία νευρικής διέγερσης που στοχεύει στην τροποποίηση του παθολογικού προτύπου διέγερσης των νεύρων που ελέγχουν την ουροδόχο κύστη και το πυελικό έδαφος.
- Χειρουργική επέμβαση, όταν αποτυγχάνουν οι υπόλοιπες θεραπείες. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί για την αύξηση της χωρητικότητας της ουροδόχου κύστης ή, σε σοβαρά περιστατικά προτείνεται η εκτροπή των ούρων.
Μπορεί να προληφθεί το σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης;
Το σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης δεν μπορεί πάντα να προληφθεί, ωστόσο οι ασθενείς μπορούν να μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του, με τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους , τον περιορισμό της κατανάλωσης καφεΐνης, αλκοόλ και των πικάντικων ή όξινων τροφών που μπορεί να ερεθίσουν την κύστη, την τακτική σωματική δραστηριότητα που να περιλαμβάνει ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους, την σωστή ενυδάτωση (χωρίς υπερβολές) και την διακοπή του καπνίσματος.
Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τον έλεγχο και να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας. Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα του συνδρόμου υπερδραστήριας κύστης, απευθυνθείτε άμεσα στους ειδικούς.